Strokeplan Ltd - Mobile Golf Solutions
© 2007-2020 Strokeplan Ltd, Turmiontie 24, 13720 Parola, Finland, +358-50-5147485.

Suomen Golflehti 5/2007 JERE JAAKKOLA

Oululaisen Mikko Laantin perustama Strokeplan lähtee maailmanvalloitukseen golfareille suunnatulla mobiilisovelluksella. Suurten mahdollisuuksien lisäksi matkalla riittää myös runsaasti esteitä ylitettäväksi.

Rohkea mobiili-innovaatio Oulusta

SUOMEN PIILAAKSOSTA, teknologiakaupunki Oulusta, sikiää kiihtyvällä vauhdilla uusia innovaatioita mobiilimarkkinoille. Yksi viimeisimmistä on oululaisen Mikko Laantin kehittämä Strokeplan-sovellus golfareiden matkapuhelimiin. Päätuotteensa nimeä kantavan yhtiön pitkän aikavälin tähtäin on kunnianhimoisesti kansainvälisillä golfmarkkinoilla ja erityisesti Japanissa, mutta ensialkuun liikkeelle lähdetään Suomen golfmarkkinoilta. "Jos oltaisiin Japanissa, olisin varma, että tuote menestyy. Suomesta olisi kuitenkin hyvä saada referenssi. Ellei tuote lyö Suomessa lapi, keskityn pelkästään Japaniin. Yhdysvallat on jo vaikeampi pala. Siellä esimerkiksi karttajärjestelmiä suojellaan lähes mustasukkaisesti", Laanti kertoo.

Alustana matkapuhelin

Strokeplanin kotisivuilta matkapuhelimeen ladattava ohjelma sisältää neljä pääominaisuutta: sahköiset väyläkartat, sähköisen tuloskortin, kilpailuja varten suunnitellun tournament-ominaisuuden sekä matkapuhelimeen ladattavan sähköisen tulostaulun. Mitään vallankumouksellista uutuutta Strokeplan ei markkinoille varsinaisesti tuo, mutta uutta on se, että sovelluksen alustana toimii käyttäjän matkapuhelin. Sitä puolestaan voidaan pitää sekä hyvänä että huonona asiana. Käyttäjänsä mukana kulkeva puhelin tuo golfin sähköiset apuvälineet helposti harrastajan ulottuville, mutta matkapuhelimen käyttöä golfkentällä ei ole toistaiseksi katsottu kovin hyvällä. Monilla klubeilla ja varsinkin useimmissa kilpailuissa matkapuhelimen käyttö on kokonaan kielletty.

Väyläkarttoja turisteille

Vaikeimmat kayttöön liittyvat haasteet koskevat sovelluksen sähköisten väyläkarttojen hyödyntämistä. Monet kansainväliset turistikentät ovat jo pitkään varustaneet golfautonsa elektronisilla väyläkartoilla, mutta matkapuhelimella selattavat kartat ovat keksintönä uusi. Laantin mukaan markkinointikohteena ovatkin juuri turistikentät, joita Laanti pyrkii lähestymään golfmatkoja tekevien matkatoimistojen kautta. "Sovellus on suunnattu juuri turistikenttien tarpeisiin. Kotikentällään pelaavat klubipelaajat eivät tällaista tietenkään tarvitse." Matkapuhelimella selattavat kenttäkartat ovat Strokeplanille erityisesti golfkulttuurinen haaste, sillä moni golfari ei ole tottunut käyttämään puhelinta kierroksellaan. Lähes yhta harva pelaa ylipäätään kännykkä taskussa tai edes helposti käden ulottuvilla. Jo puhelimen kaivaminen bagista voi muodostua tuotteen massakysynnälle ylittämättömäksi esteeksi.

Tuloskortti palautetaan tulevaisuudessa kännykällä?

Strokeplanin kekseliäin innovaatio liittyy sähköiseen tuloskorttiin. Siinä ei vielä sinällään ole mitään uutta ja ihmeellistä, että reikätuloksensa voi kirjata ylös sähköisesti, mutta mikäli asiat etenevat Laantin suunnittelemalla tavalla, tuloskortin voi jatkossa vihdoin myös lähettää sähköisesti kotiseuransa tasoitustoimikunnalle. Varsinkin kaukojäsenille ja ahkerille vieraspelaajille kattava uudistus olisi enemmän kuin tervetullut. Monilla tasoitus ja todellinen pelitaso eivät kohtaa ihan vain sen vuoksi, että fyysisen tuloskortin lähettämisestä tai viemisestä on aina oma pieni vaivansa. Se, miten nopeasti golfklubit ovat valmiita vastaanottamaan kortteja sähköisesti, onkin jo haastavampi kysymys. Kortin sähköinen allekirjoittaminenkin edellyttää, että sekä pelaaja että merkitsijä ovat rekisteröityneet Strokeplanin käyttäjiksi.

Finnish Golf Tour yhteistyössä

Edellisten lisäksi Strokeplan tarjoaa tehokkaat työkalut eritasoisten kilpailujen seurantaan. Tournament-ominaisuuden avulla peliryhmän reikätulokset voidaan kirjata kentältä reaaliaikaisesti joko pelaajien tai suuremmissa kilpailuissa toimitsijoiden avulla kilpailun tulosseurantaan. Kilpailusta kiinnostuneet pelaajat ja katsojat voivat ladata matkapuhelimeensa kilpailun leaderboardin ja klubin nayttöpäätteillekin on helppo virittää reaaliaikaisesti päivittyvä sähköinen tulostaulu. Tulikasteensa tournament-ominaisuus saa Finnish Golf Touriin kuuluvassa SM- reikäpeliturnauksessa, jossa Strokeplanin sovellus toimii rinnakkaisena tulosseurantajärjestelmänä.

Kolmannen sukupolven kännyköille

Strokeplan on yhteensopiva Symbian S60-standardin eli niin sanotun kolmannen sukupolven matkapuhelimien kanssa. Laantin arvion mukaan Suomessa jo 30-40 prosentilla golfareista on sovellusta tukeva matkapuhelin vuoden 2007 loppuun mennessä. "Jos markkinointi onnistuu ja golfkentät ymmärtävät kartan kaytön hyödyllisyyden, tuote lyö itsensa lapi", Laanti uskoo. "Vastaavaa tuotetta ei markkinoilla vielä ole. Lähdemme kuitenkin liikkeelle hyvin asiakaslähtöisesti. Haluamme kuunnella golfareita ja saada palautetta siita, mika sovelluksessa on hyvää, mikä huonoa."

Kuolemankysymyksiä

Laanti on ottanut rohkeasti härkää sarvista ja lähtenyt kehittämään innovaatiota alueella, jolla golfissa ei maailmanlaajuisesti katsoen ole edetty vielä kovin pitkälle. Mahdollisuudet golfin sahköisen vallankumouksen pioneereille ovat suuret, mutta suuria ovat myös tuotteen kaupallisiin mahdollisuuksiin liittyvat kuolemankysymykset: Miten hankkia tuotteelle riittävän suuri käyttäjämassa? Miten houkutella golfarit käyttämään kännykkää golfkentällä? Onko golf lajina viela valmis uuteen teknologiaan? Teknologiainnovaatioiden ihmemaassa, Japanissa, matkapuhelimen näytöltä luetaan jo romaaneja, mutta esimerkiksi Suomi on teknologisesta edistyneisyydestään huolimatta mobiilisovellusten kulutusyhteiskuntana vielä melkoinen takapajula, ainakin kärkimaihin verrattuna. Selvää kuitenkin on, että monenkirjavat mobiilisovellukset ovat tulevaisuuden arkipäivää ja niidenkin kehittämisessa on edullista olla ensimmäisten joukossa. Kenties suurin kysymys Strokeplaninkin kohdalla kuuluu kuitenkin: Onko tuotteelle olemassa aitoa kysyntää? Moni golfiin liittyvä innovaatio on kompastunut kaupallisesti siihen helposti unohtuvaan seikkaan, etta valtaosalle harrastajista golf on pohjimmiltaan kuitenkin vain alkukantaisen yksinkertainen peli, jonka perimmäiseen lumovoimaan eivät edistyneimmätkään innovaatiot ole ylettyneet koskemaan.

Huom:

Strokeplan Golfpalvelu Nokian Symbian puhelimille lakkaa toimimasta 31.12.2008 alkaen, koska Nokian markkinaosuus älypuhelimissa on putoamassa. Palvelu voidaan avata uudelleen vain, jos se taloudellisesti hyödyttää Strokeplan Oy:tä. Kaikki golfpalvelun lähdekoodit mukaanlukien Symbian versio S60 3rd Edition ja 5th Edition ovat edelleen saatavissa kaikille Strokeplan Oy:n yhteistyökumppaneille.

Symbian version epilogi

Toisin kuin kirjoituksessa esitetään ei "Finnish Golf Tour" eikä Suomen Golfliitto tai mikään muukaan Golfkerho halunnut tehdä mitään yhteistyötä Strokeplan Oy:n kanssa. Myöskään Nokia ei vastannut yhteydenottoihimme. Vuodesta 2008 alkaen on TEKES (nykyinen BusinessFinland) tukenut Strokeplan Oy:n golfpalvelua vastaavan GolfGamebook Oy:n ja sen edeltäjän Free Drop Innovations Oy:n iOS- ja Android-kehitystyötä yhteensä useammalla miljoonalla eurolla; TEKES ei pystynyt rahoittamaan kilpailulainsäädännön takia kehitystyötä GolfGamebook Oy:n Symbian-versiolle, koska Strokeplan Oy oli julkaissut Symbian-golfpalvelunsa jo vuonna 2007. TEKES (BusinessFinland) tai mikään muukaan toimija ei ole koskaan tukenut Strokeplan Oy:tä, vaan Strokeplan Oy on aina noudattanut markkinatalouden pelisääntöjä.